Kraanwater drinken? In Nederland is dit veelal geen probleem! Iedereen die in Nederland woont, zou in principe zonder aarzeling kraanwater moeten kunnen nuttigen. Maar dat schoon water uit de kraan niet in elk land als vanzelfsprekend geacht mag worden, is iets wat vooral op onze vakanties wel duidelijk wordt.
Het kraanwater in Frankrijk
Eau is een belangrijk Frans woord om te kennen, vooral omdat de Franse cultuur veel meer watergeoriënteerd of eau-riënteerd is dan men zou verwachten. Hoewel één van de beroemdste exportproducten van Frankrijk alsook de ideale aanvulling op een lekker diner is, werkt het uiteraard ook prima om gezond gehydrateerd te blijven.
Uit onderzoek blijkt dat 50% van de Fransen het kraanwater niet vertrouwt of niet lekker vindt vanwege de dingen zoals chloor die eraan toegevoegd worden. Een onaangename smaak of regionale problemen zoals het beruchte harde water (‘eau calcaire’) van Parijs werken hier ook aan mee.
Hoewel veel Fransen daarom de voorkeur aan flessenwater geven, is het kraanwater op de meeste plaatsen in Frankrijk prima te drinken. Sommige plaatsen, zoals Parijs, zijn zelfs trots op de kwaliteit van hun kraanwater. Maar er bestaan een aantal regio’s en steden waar het water helaas niet helemaal zuiver is door problemen met het wegvloeien van pesticiden.
Ondanks het feit dat het kraanwater in het overgrote deel van Frankrijk gewoon drinkbaar is, denken acht op de tien Fransen dat flessenwater beter is, ook al drinkt 75% van de bevolking beide soorten.
Dit betekent zo dus ook dat Frankrijk één van Europa’s belangrijkste landen is die veel flessenwater consumeren.
Extra informatie over het Franse kraanwater
Er kan nogmaals op gewezen worden dat het meeste kraanwater in Frankrijk volkomen veilig is om te drinken. In sommige Franse plaatsen waar het water ‘bijzonder hard’ is koopt men vaak filters om hun waterkokers te sparen, maar het water op zichzelf is schoon en veilig.
Gratis drinkwater is alsook direct beschikbaar, waarbij de meeste Franse steden waterfonteinen hebben en sommige daarvan zelfs koolzuurhoudend water bevatten. Als men echter een kraan ziet met een bordje daarbij die ‘eau non potable’ aangeeft, dan betekent dit dat het water niet bedoeld is om te drinken.
In restaurants is het kraanwater eveneens overal verkrijgbaar. Het is in Frankrijk volkomen acceptabel om water bij een maaltijd te drinken voor als men geen wijn wenst. De meeste Franse restaurants verstrekken zelfs een gratis karaf met kraanwater plus een mandje met brood als aanvulling op de maaltijd.
Als er echter apart water besteld wordt, wees dan voorzichtig met wat er precies gevraagd wordt. Als er enkel om l’eau of d’eau gevraagd wordt, dan krijgt men waarschijnlijk mineraalwater gepresenteerd, dat vooral in de toeristische gebieden een stuk duurder is dan wijn.
Tenzij men specifiek mineraalwater wenst, vraag dan om une ‘carafe d’eau’ of ‘un pichet d’eau’, zodat er kraanwater opgediend wordt. In de meeste restaurants is kraanwater altijd een optie.
Flessenwater aanschaffen
Als er tijdens de vakantie in Frankrijk flessenwater in een supermarkt gekocht wenst te worden, dan is een grote fles van meestal 1,5 liter bijna altijd een stuk goedkoper dan een kleine. Maar die kleinere varianten zullen daarentegen wel vaak gekoeld verkocht worden.
Frankrijk biedt een indrukwekkend aanbod aan flessenwater aan. Deze variëren van de internationaal erkende namen als Evian en Perrier tot vele regionale merken. Er zijn twee hoofdsoorten aan gebotteld water in Frankrijk te vinden: zonder bubbels oftewel ‘eau-bord’ en bruisend of koolzuurhoudend, wat ook wel ‘eau gazeuse’ of ‘eau pétillante’ genoemd wordt.